6 december, voor de meeste mensen Sinterklaas, een tijd van cadeautjes en chocolade. Voor ons dé dag dat onze dochter gediagnosticeerd werd met diabetes type 1. Nooit nog een Sinterklaas met een overvloed aan chocolade of zelfs mandarijntjes.

 

Is mijn dochter dan te dik? At ze teveel snoep? Neen, wij hebben een relatief gezond voedingspartoon met voldoende voedingsstoffen en uiteraard hier en daar wat uitspattingen. Het misverstand dat zovelen hebben, waar wij zoveel tegen botsen, diabetes type 1 heeft niets te maken met wat je ooit gedaan of gegeten hebt. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Een ziekte die je eigen lichaam aanvalt, in dit geval de functie die insuline produceert.

 

Na een heel verwerkingsproces, waar we nog steeds volop inzitten, met vele ups en downs, vond ik het tijd om hier iets positiefs mee te doen. Koken is altijd al mijn passie geweest, nu kon ik mijn passie combineren met de zorg voor mijn dochter en 3 andere kinderen. Zo merkten we dat de hoeveelheid koolhydraten best beperkt bleef tijdens het avondeten, zo heeft ze stabielere nachten en wij dus ook. Zo ook dat feestjes een rollercoaster zijn van bloedsuikerwaarden, te laag omdat ze zoveel beweegt, dan weer te hoog omdat er sap, zoetigheid, pizza, pasta, ... op het menu staat. Oh ja suiker zit niet alleen in zoete dingen, alles waar koolhydraten inzitten moet gewogen en geteld worden. Dit moet dan weer correct in haar pompje ingegeven worden.

 

Na een feestje waren de nachten zwaar voor ons en de dag erna voor haar want onstabiele suikerwaarden hebben een effect op haar humeur. Weinig slaap op dat van ons...

 

Moeilijk? Soms, maar zoals het spreekwoord zo goed zegt; moeilijk gaat ook. Dit is dus absoluut geen klaagzang, maar een uitleg waarom ik deze richting ben ingeslagen.

Er zijn genoeg alternatieven, ze zijn alleen heel moeilijk te vinden, zodus dacht ik; ik maak ze zelf!

 

Hier kan je verschillende (na)gerechten vinden die ik met veel liefde voor jullie klaarmaak. Zo hebt u misschien net dat ietsje minder stress wanneer u een feestje organiseert. Én belangrijk: diegene in uw vriendenkring of familie die diabetes type 1 heeft, hoeft voor één keer eens niet met 101 dingen rekening houden en kan gewoon onbezorgd aanschuiven. De meeste gerechten zijn zonder koolhydraten, andere zijn zeer koolhydraatarm en hierbij krijgt u steeds een berekening per portie.

Nog een pluspunt: de gerechten zijn én goedgekeurd én getest.